ICL is op het gebied van bekkenfysiotherapie uniek in de omgeving. Wij werken namelijk met een Biofeedback apparaat. Middels dit apparaat kunnen wij inzicht krijgen en bieden in het functioneren van de bekkenbodem. Op deze wijze kan de cliënt zien wat de bekkenbodemspieren doen bij aanspanning en de spieren doelgericht trainen. Is deze spierkracht onder controle, dan kan er verder behandeld worden richting dagelijks functioneren middels andere trainingen binnen ICL, zowel individueel als groepsgewijs.

  

Bekkenfysiotherapie is voor iedereen. Van jong tot oud, van man tot vrouw, iedereen kan terecht bij de ICL bekkentherapeuten! 

   

                                   

Klachten

Bekkenfysiotherapie kan voor verschillende klachten worden ingezet:

- moeite met ophouden van plas, windjes of ontlasting

- een niet te onderdrukken gevoel van aandrang om te plassen of te ontlasten

- een verzakkingsgevoel

- moeite met plassen en/of ontlasten

- pijn in de onderbuik, onderrug of rond de geslachtsorganen

- bekkenpijn (ook tijdens of na de zwangerschap)

- pijn bij vrijen

- erectiestoornissen 

 Voor tijdens en na de zwangerschap 

Bij de zwangere vrouw is het vooral zaak preventief bekkenfysiotherapie in te zetten zodat de dagelijkse activiteiten geen problemen veroorzaken. Door advies te geven en opdrachten mee naar huis te nemen kan de cliënt zelf actief werken aan het voorkomen van klachten. Hierin zal de bekkenfysiotherapeut begeleiding bieden en indien nodig verdere therapie toepassen.

Indien de zwangere vrouw reeds klachten ervaart kan bekkenfysiotherapie verlichting bieden. Hierbij moet men denken aan bekkeninstabiliteit, pijn in de lage rug/buik/bekken maar ook incontinentie kan voorkomen. Wanneer een van deze klachten aanwezig zijn, dan zal de bekkenfysiotherapeut een gepersonaliseerd individueel programma opstellen. Dit gaat altijd in overleg met de cliënt.

   

                                      

Incontinentie

Incontinentie komt voor op iedere leeftijd. Vroeger heerste er een taboe rondom het bespreken van deze klachten, maar tegenwoordig maken wij het bespreekbaar. De bekkenfysiotherapeut heeft ruime ervaring met het behandelen en verhelpen van de incontinentieklachten. Uiteraard zijn de behandeling en de gesprekken geheel van vertrouwelijke aard.

Klachten kunnen zowel incontinentie van urine zijn als van ontlasting en bij mannen en vrouwen voorkomen. U hoeft niet langer uw incontinentieproblematiek op te lossen met incontinentiemateriaal, maar u kunt er nu actief aan werken om het voor eens en voor altijd achter u te laten. Dit betekent dat u in de toekomst, na bekkenfysiotherapie te hebben gevolgd, u weer vitaler en actiever kunt leven. Wij proberen dit te bereiken door niet alleen op de behandelbank onze therapie uit te voeren, maar ook actief met u aan de gang te gaan binnen ons centrum. Tevens krijgt u opdrachten en oefeningen mee naar huis.

     

                                   

Verzakkingen

Een van de meest voorkomende klachten bij bekkenbodemproblematiek is het hebben van verzakkingen. Men moet hierbij denken aan een verzakking van de blaas (plasbuis), de baarmoeder en/of de endeldarm. Dit kunnen zowel onzichtbare als zichtbare verzakkingen zijn. De cliënt kan een verzakking als een zwaar drukkend gevoel ervaren en incontinentie kan ook hierbij voorkomen. De verzakking kan door de bekkenfysiotherapeut zelf niet verholpen worden, maar de therapie kan leiden tot sterkere spieren rondom de verzakkingen, waardoor de organen minder zullen verschuiven en/of verzakken. Hierdoor kunnen de klachten verholpen worden en kan een eventuele operatie voorkomen worden.

        

                      

Prostaatklachten

Zoals eerder beschreven kunnen ook mannen met bekkenbodemproblematiek te kampen krijgen. Een veel voorkomende klacht bij mannen zijn prostaatklachten. Dit soort klachten hoeven niet altijd pijnlijk te zijn. Het uit zich in het niet (goed) kunnen uitplassen, veel nadruppelen, erectieproblemen en incontinentie. Ervaart u deze klachten, consulteer dan eerst uw huisarts of specialist. Indien nodig zal deze u doorverwijzen naar ICMfysio of ICL vestiging Maastricht.

Over- en onderactieve bekkenbodem

Er zijn veel mensen die hun spieren niet goed kunnen controleren in de bekkenbodem. Dit kan resulteren in een over- of onderactieve bekkenbodem en kan leiden tot incontinentie, pijn bij het vrijen en/of slecht kunnen ontspannen. Het hebben van een over- of een onderactieve bekkenbodem kan geheel worden verholpen door het volgen van therapie bij een bekkenfysiotherapeut.

       

                                                           

Kinderbekkenfysiotherapie

Ook kinderen ervaren klachten in de bekkenbodem. U kunt hierbij denken aan in bed plassen, overdag de plas niet kunnen ophouden of pijn in het bekkenbodemgebied. Ook hierbij kunnen wij uw kind helpen. Onze collega Lilian Smeets is hierin gespecialiseerd en werkt vanuit het AZM.

 

 

Verwijzing en vergoeding

Ervaart u een of meer van de bovenstaande klachten dan kunt u terecht bij de bekkenfysiotherapeut. Hiervoor heeft u geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Indien reguliere fysiotherapie in deze aanvullende verzekering is opgenomen, dan kan ook de bekkenfysiotherapie in plaats hiervan vergoed worden. Iedereen met een aanvullende verzekering voor beweegzorg heeft een bepaald budget voor reguliere fysiotherapie of andere therapieën. Controleer uw polisblad of neem contact met ons op via 043-3473555 of info@icmfysio.nl voor meer informatie.